Vilken svensk artist är populärast 2019?

Eftersom det inte finns något enskilt mått som bäst beskriver popularitet hos en artist, är det såklart mycket svårt att avgöra vilken den mest populära svenska artisten 2019 är. Även om det hade funnits riktigt bra statistik, hade man vackert fått vänta på den tills året har tagit slut.

Därför har jag vägt samman en massa olika faktorer, för att lista några artister som skulle kunna göra anspråk på titeln som den mest populära 2019. I slutet korar jag också en vinnare.

Gyllene Tider:

Kanske har vi fått se gubbarnas sista framträdande på scen. Även om senaste plattan inte motsvarade fansens förväntningar, förtjänar Halmstadsgruppen ändå ett omnämnande på en sådan här lista.

Sedan 1978, har deras glada sommardängor funnits där, och hela Sverige har gått i baktakt till rytmen av deras låtar. Sommartider är en så starkt lysande sol att den alltid kommer finnas kvar i mannaminne.

Veronica Maggio:

En stor del av året har Veronica Maggio ägt Svensktoppen. Även om listan har tappat lite relevans de senaste åren, är den som har överlevt högt upp på listan i flera månader en mycket populär artist. Hennes sköna musik sätter nog även den stelaste lyssnaren i ett skönt gung.

Avicii:

Att höra nya låtar från Avicii känns onekligen rätt konstigt nu efter hans död. Ännu konstigare är det väl att lista honom som en av årets populäraste artister. Jag funderade länge över om han skulle få komma in på listan, men vad ska jag göra? Låten SOS som han har gjort med Aloe Blacc ger mig inga val. Han hör hemma på den här listan, även efter sin död. 

Mando Diao:

Musiken kanske inte har märkts av så speciellt mycket ännu. Men som vanligt ser gruppen till att höras när de vill att vi ska höra dem. Någon riktigt galet stor hit har vi inte fått höra ännu i år, men var så säker: När Mando Diao har bestämt sig, kan du lita på att det kommer bra musik som ingen missar.

Vinnaren, Josefin Nilsson:

För att kunna räknas som den mest populära artisten i landet under ett år, måste väl ens gärning innebära att man har åstadkommit en förändring, även utanför musiklivet?

Josefin Nilsson var sångerska i Ainbusk, och även hon har varit död en längre tid. Dokumentären om och med henne innebar ändå ett starkt uppvaknande bland många i landet. Hon hade under många år misshandlats och trakasserats av en tidigare pojkvän. Utan att peka ut mannen lyckades Josefin genom sin medverkan i dokumentären fästa stark uppmärksamhet på frågor som handlar om mäns beteende gentemot kvinnor.

I Sverige blev dokumentären ett starkt vapen för de som arbetar inom #metoo-rörelsen. När någon så känd och omtyckt hade blivit så utsatt, insåg de flesta snart att liknande fanns i deras omedelbara närhet och att de inte kunde blunda för sådana saker längre.

Avslutning

Många artister förtjänar stor uppmärksamhet för sitt arbete, och därför vill jag uppmana dig som läser detta att också ge någon okänd artist en chans ibland, och lyssna på deras låtar. Vem vet? Kanske hittar du någon ny favorit.

Posted in: Updates